Moottorin vikavalo syttyi, mitä tehdä?

Nykyautoissa on häiriövalo, joka kertoo moottorin ohjausjärjestelmässä olevasta viasta tai häiriöstä. Tätä merkkivaloa kutsutaan moottorin vikavaloksi Mittaristossa syttyvä keltainen moottorin vikavalo ilmoittaa OBD-järjestelmässä olevista vikakoodeista häiriön ilmettyä. Tällön auto täytyy saada testeriin kiinni, jolla nähdään tarkempia tietoja moottorivalon huomioimasta ongelmasta.

Moottorin vikavalo keltainen

Tältä näyttää moottorin vikavalo auton mittaristossa.

Mistä moottorin vikavalo kertoo?

Moottorin vikavalo liittyy auton moottorin elektroniseen ohjaukseen ja sen valvontaan. Moottorinohjausjärjestelmä kerää tietoa useilta tunnistimilta moottorissa. Jos yksikin kerätty tieto on normeista poikkeava tai puutteellinen, tällöin syttyy moottorin vikavalo.

Tämä voi liittyä esimerkiksi moottorin sytytykseen, polttoaineen syöttöön, päästöihin tai muihin moottorin toimintaan liittyviin häiriöihin. Vikavalo syttyy varoittamaan kuljettajaa, että autossa on havaittu ongelma, joka vaatii tarkastuksen ja mahdollista korjausta.

Vikavalon tarkastus kertoo vikakoodit

Kun moottorin vikavalon sytyttänyt auto laitetaan OBD-testeriin kiinni, saadaan sillä tarkempia tietoja moottorinohjauksen tilasta. Testeri kertoo mottorin vikakoodit, jotka on tallennettu auton järjestelmään. Näiden vikakoodien perusteella päästään tarkemmin kiinni häiriöön tai mahdolliseen vikaan.

Järjestelmän vikakoodit noudattavat yleisesti ottaen OBD-II-standardeja (On-Board Diagnostics II), ja niiden rakenteessa on tietyt yhteiset piirteet, jotka helpottavat niiden tulkintaa. OBD-II-standardin mukaiset vikakoodit jaetaan eri kategorioihin kirjaimen perusteella, kun taas numero kertoo tarkemmin itse vian kohteesta.

Korjaamokäynti moottorivalon tarkastukselle

Yleensä moottorin vikavalon sytyttyä korjaamokäynti on edessä. Toisinaan vikavalon sytyttyä moottorin käynti muuttuu ja voidaan huomata että järjestelmässä on jotain vikaa. Toisinaan taas valo syttyy, mutta moottorin toiminnassa ei huomaa eroa. Myös jälkimmäisessä tapauksessa on tarpeen tarkistuttaa vikakoodit.