Periaatteessa huoltovapaa jakoketju on yleistynyt 2000-luvulla huomattavasti henkilöautojen moottoreissa. Samaan aikaan moottoritekniikan kehittyessä ja monimutkaistuessa, usean jakoketjulla varustetun moottorin heikkoudeksi on osoittautunut erityisesti venyvä jakoketju sekä muut jakoketjulla toteutun jakopään viat.
Jakoketjun toimintaperiaate
Jakoketjun tehtävä on pyörittää nokka-akselia kampiakselin voimalla, pitäen nämä akselit tarkasti oikein ajoitettuna. Lähtökohtaisesti jakoketjun tulisi olla huoltovapaa ratkaisu, ja kestää pääsäntöisesti moottorin eliniäin. Toinen tavanomainen jakopääratkaisu auton moottorissa on jakohihna, jolle on taasen määritetty valmistajan toimesta suositeltu vaihtoväli.
Jakoketjun ja jakohihnan ero on periaattessa se, että jakoketju tulisi olla huoltovapaa, ja jakohihna vaatii säännöllisen vaihdon. Valitettavasti nykypäivän autoissa asia ei ole ihan näin, vaan markkinoilla on useita moottorimalleja, jotka kärsivät tyyppivian omaisesti jakoketjun venymisestä ja ennenaikaisista ongelmista.
Mistä tietää onko jakoketjussa vikaa?
Kun jakoketju on löysällä venymisen seurauksena, moottori usein antaa varoitusmerkkejä ongelmasta oireilemalla. Moottorin kuunteleminen ja mahdollisten poikkeamien tarkkaileminen ovat avainasemassa, jotta jakoketjun ongelman oireet havaitaan varoittamaan asiasta.
Jakoketju on moottorin yhteydessä umpinasten kotelojen sisällä öljytilan puolella, eikä sitä pääse pienellä vaivalla tarkistamaan. Näin ollen jakoketjun kunto täytyy yrittää määrittää ulkoisten merkkien avulla, mutta täyttä varmuutta asiaan on aina vaikea saada.
Yleisiä venyneen jakoketjun oireita ovat ylimääräinen ääni moottorista (erityisesti käynnistettäessä), moottorin käyntivika, tehonpuute tai vikavalo mittaristossa. Jos moottorista kuuluu rallattavaa tai kalkattavaa ääntä, erityisesti käynnistäessä, on syytä tarkistuttaa jakoketjun tilanne korjaamolla.
Kuinka varautua jakoketjun venymiseen?
Säännöllinen ja asianmukainen huolto: Jakoketjun pitkäikäisyyden paras ja ainoa asia jonka auton omistaja voi tehdä, on säännöllinen huoltaminen. Jakoketju saa voiteltunsa moottoriöljyltä, joten laadukas ja riittävän usein vaihdettu öljy on paras vakuutus jakoketjun ja koko moottorin sisäisen kunnon säilyttmiseksi.
Selvitä moottorin tyyppiviat: Kun suunnittelet auton vaihtamista tai ostamista, on syytä selvittää etukäteen kyseisen moottorin luotettavuus. Useissa moottorimalleissa jakoketjun venyminen on tiedetty kyseisen auton tyyppivika, joten todennäköisyys jakoketjun vaihdolle tai pahimmassa tapauksessa yllättävälle moottorivauriolle on tällöin suurempi.
Tunnettuja moottoreita, joissa jakoketju ei kestä
Alla lueteltuna muutama tunnettu moottorimalli, joissa on ollut jakoketjun venymistä ja muita jakoketjuongelmia.
BMW N47 (Diesel, 2.0-litraiset moottorit, 2007–2015)
- Ongelma: Jakoketjun venyminen, joka voi johtaa jopa moottorin täydelliseen rikkoutumiseen. Ongelma on usein ollut jakoketjun sijainnissa (moottorin takana), mikä tekee korjauksesta erittäin kallista.
- Vaikuttavat mallit: BMW 1-sarja, 3-sarja, 5-sarja, X1, X3 ja X5.
- Syyt: Jakoketjun heikko kestävyys yhdistettynä pitkäkestoisiin öljynvaihtoväleihin.
- Ratkaisu: Päivitetty ketju ja kiristimet jälkikäteen sekä valmistajan suositusten tarkempi noudattaminen.
N47:n ongelmat myös Toyota-malleissa
Jakoketjuongelmat, jotka koskivat BMW:n malleja, siirtyivät käytännössä myös näihin Toyota-malleihin, koska kyseessä oli sama 2.0-litrainen N47-moottori. Ongelmat liittyivät seuraaviin seikkoihin:
- Jakoketjun venyminen:
- Esiintyi erityisesti ennen vuotta 2015 valmistetuissa moottoreissa.
- Ketju oli sijoitettu moottorin takaosaan, mikä teki korjauksesta kallista ja hankalaa.
- Jakoketjun kiristimen vika:
- Kiristin ei pystynyt kompensoimaan ketjun venymistä, mikä johti ylimääräisiin ääniin ja pahimmillaan ketjun hyppäämiseen.
- Kalliit korjaukset:
- Toyota-käyttäjät joutuivat kohtaamaan samoja ongelmia kuin BMW-asiakkaat, vaikka Toyota tunnetaan yleensä erittäin luotettavista moottoreistaan.
Opel/Vauxhall 1.3 CDTI (Fiat Multijet)
- Ongelma: Jakoketjun venyminen Fiatin suunnittelemassa 1.3-litraisessa Multijet-dieselmoottorissa, joka on käytössä monissa Opel- ja Fiat-malleissa.
- Vaikuttavat mallit: Opel Corsa, Astra ja Combo, sekä Fiat Grande Punto ja Doblo.
- Syyt: Huoltamattomuus ja pitkät öljynvaihtovälit, mikä heikentää ketjun ja kiristimen kestävyyttä.
- Ratkaisu: Päivitetyt osat ja säännölliset huollot.
Volkswagen 1.4 TSI (EA111)
- Ongelma: Jakoketjun venyminen ja kiristimen ongelmat, jotka voivat aiheuttaa vakavia moottorivaurioita.
- Vaikuttavat mallit: Volkswagen Polo, Golf, ja Seat Ibiza.
- Syyt: Halvemmat komponentit ja ketjun kiristimen vika.
- Ratkaisu: Siirtyminen EA211-moottoreihin, joissa on jakohihna.
Audi/BMW/MB 2.0 TDI ja 3.0 TDI
- Ongelma: Etenkin 2000-luvun alkupuolen moottoreissa jakoketjujen ongelmia on raportoitu.
- Syyt: Venymisongelmat johtuivat usein huonolaatuisista kiristimistä ja huoltoväleistä.
PSA 1.6 THP (Prince-moottori, Peugeot, Citroën, MINI)
- Ongelma: PSA-konsernin ja BMW:n yhteistyössä suunnittelema Prince-moottori on tunnettu jakoketjun venymisestä.
- Vaikuttavat mallit: Peugeot 207, 208, Citroën DS3, MINI Cooper S.
- Syyt: Heikot ketjukomponentit ja pitkä öljynvaihtoväli.
- Ratkaisu: Päivitetyt kiristimet ja ketjut.
Volkswagen/Audi 2.0 TFSI (EA888 Gen 1 ja 2)
- Ongelma: Jakoketjun venyminen ja kiristimen vika.
- Vaikuttavat mallit: Audi A4, A5, A6, Volkswagen Golf GTI ja Tiguan.
- Syyt: Osien kuluminen ja kiristimen vika.
Loppusanat
Jakoketjun venyminen on ongelma erityisesti vanhemmissa ja varhaisissa turboahdetuissa bensiinimoottoreissa sekä pienissä ja suurissa dieseleissä, joissa säästötoimenpiteet komponenttien laadussa ovat johtaneet jakopään ongelmiin.
Parasta mitä autoilija voi asialle tehdä, on välttää ongelmamoottorilla varustettuja autoja, ja pitää moottorin kunnosta parasta huolta säännöllisellä huollolla.