Tässä artikkelissa selvitämme jakohihnan ja jakoketjun erot auton moottorissa.
Jakopään tehtävä
Jokaisen bensiini- ja diesel-auton moottorissa on niin kutsuttu jakopää. Tämän jakopään tehtävä on yhdistää kampiakselin ja nokka-akselin kiertoliike toisiinsa oikealla ajoituksella. Jakopään tehtäviin kuuluu nokka-akselin pyörittämisen lisäksi säilyttää mäntien ja venttilien oikea ajoitus.
Jos jakohihna katkeaa, moottorin männät ja venttiilit kohtaavat suurimmassa osassa moottoreista toisensa, tästä seuraten moottorivaurion.
Jakopään tulee siis pyörittää nokka-akselia oikeassa ajoituksessa kampiakseliin nähden. Jakopää on yksi kriittisiä toimintoja moottorissa.
Jakohihna vai jakoketju?
Auton polttomoottoreita on yleisesti kahden eri tyypin jakopäällä, ja jokaisesta bensiini- ja diesel-moottorista löytyy joko jakohihna tai jakoketju. Useita auton omistajia ja ostajia kiinnostaa, onko moottorissa jakohihna- vai ketju.
Vielä 2000-luvun alkupuolelle jakohihna oli henkilöautojen moottoreissa selvästi suositumpi ratkaisu sen edullisten toteutuskustannusten takia. Nykyään kuitenkin jakoketju on yleistynyt huomattavasti, mutta valitettavasti samalla usean moottorin jakoketjusta ei ole tehty tarpeeksi kestävää.
Poikkeuksiakin toki löytyy, ja periaatteessa auton moottorissa voi olla myös niin kutsuttu ratasjakopää. Tämä on kuitenkin henkilöautokaluston puolella harvinasta ratasjakopään kalliimman rakenteen vuoksi.
Jakohihnan ja jakoketjun tekniset erot
Jakohihna on suunnitelmallisesti kulutustavaraa, ja käytännössä jokaisen moottorin jakohihna tulee vaihtaa ajoittain. Jakohihna voi olla pitkäikäinen, mutta moottorin käyttöikää sen ei ole suunniteltu kestävän. Jakoketju taasen on periaatteessa kestävämpi ratkaisu, ja parhaillaan se voi kestää koko moottorin käyttöiän.
Jakohihna
Jakohihna on kulutustavaraa, joten se on suositeltavaa vaihtaa ennen kuin on liian myöhäistä. Moottorin valmistaja on ilmoittanut jakohihnan vaihtovälin, jota on tarpeen noudattaa. Jakohihnan vaihto vaatii usein osaamista ja erikoistyökaluja laadukkaan ja kestävän lopputuloksen varmistamiseksi.
Ominaisuudet: Vahvistettu kuminen hihna, joka on usein kevytrakenteisen kotelon sisällä
Vaihtoväli: yleensä välillä 60 000 – 240 000 km tai 3 – 12 vuotta, kumpi täytyy ensin
Kustannukset: halvempi toteuttaa, vaatii ajoittaisen vaihdon
Jakoketju
Jakoketju on periaattessa huoltovapaa, vaikkakin monet nykymoottorit eivät tähän kestävyyteen jakoketjun osalta yllä. Parhaillaan jakoketju on huoltovapaa, jos kyseessä ei ole ongelmatapaus. Jos jakoketjuremontti yllättää, se on usein huomattavasti jakohihnaa työläämpi ja kalliimpi vaihtaa. Myös jakoketjun ennenaikainen hajoaminen voi johtaa moottorivaurioon.
Ominaisuudet: Metallinen, moottoriöljyssä kylpevä ketju kiinteässä ja umpinaisessa tilassa
Vaihtoväli: parhaillaan moottorin käyttöikä, ongelmatapauksissa voi hajota alle 100 000 kilometrin jälkeen
Kustannukset: kalliimpi toteuttaa, toimivana huoltovapaa, ongelmatapauksessa kallis korjaus
Kumpi on parempi, hihna vai ketju?
Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Jakohihnan etuja on se, että sen vaihto on huomattavasti helpompi toimenpide kuin jakoketjun vaihtaminen. Toisaalta taas jakohihna täytyy vaihtaa tietyin aikavälein, joka tarkoittaa aina kuluja. Jakohihan vaihtovälissä voi olla kuitenkin suuria eroja, joten tärkeää on myös kuinka kestävä kyseisen moottorin jakopää on.
Jakoketjun huono puoli on se, että jos se on huonosti valmistettu, niin jakoketjuremontti on kallis työ. Periaatteeessa huoltovapaa rakenne tekee työstä huomattavasti jakohihnan vaihtoa työläämmän. Nykyautoissa on valitettavasti tullut vastaan useita moottorimalleja, joiden jakoketjulla toteutut jakopäät pettävät ennen aikojaan. Yleisin ongelma on jakoketjun venyminen, joka voi pahimmillaan johtaa moottorivaurioon.
Loppulauseet
Jakohihna tai jakoketju, niin tärkeintä on että se pysyy ehjänä, eikä aiheuta yllätyksiä. Tärkeintä on välttää moottorimalleja, joissa on tunnetusti heikko jakopää ja lukuisia tästä johtuvia moottorivaurioita tiedossa.