Mikä on hiukkassuodatin eli DPF?

Hiukkassuodatin, eli DPF-suodatin (DPF tarkoittaa englanniksi Diesel Particulate Filter, eli dieselpartikkelisuodatin) on dieselmoottorin pakojärjestelmään sijoitettu laite, joka puhdistaa pakokaasusta nokihiukkasia. DPF-suodattimesta käytetään myös nimitystä hiukkasloukku. Hiukkassuodatin on osa auton pakokaasujärjestelmää, ollen sijoitettuna pakoputken alkupäähän.

Hiukkassuodatin toimii pysäyttämällä nokihiukkasia suodattimen huokosiin pakokaasun kulkiessa sen läpi. Kun suodatin täyttyy, nokihiukkaset poltetaan pois suodattimesta jälkipoltolla, tai toisin sanosti regeneroinnilla. Hiukkassuodattimen regenerointi on auton automaattisesti ja omatoimisesti suorittava polttoprosessi, jolla nokihiukkaset poltetaan pois hiukkasloukusta. Vaikka nokihiukkaset poltetaan säännöllisesti pois regenereoinnilla, kerääntyy hiukkasloukkuun aina jonkin verran tuhkaa.

Myös hiukkassuodatin on huoltoa vaativa kohde, joka aina jossain vaiheessa elinkaarta tukkeutuu. DPF:n mennessä tukkoon on vaihtoehtoina joko suodattimen pesu tai vaihto. Jotkin yritykset ovat kehittäneet erityisiä menetelmiä hiukkassuodattimen pesuun, joilla luvataan parhaillaan lähes 100 % toimivuutta uuteen suodattimeen verraten.

Hiukkassuodatin on tärkeä osa dieselmoottorin päästöjenvalvontajärjestelmää, ja se auttaa vähentämään moottorin tuottamien hiukkaspäästöjen kulkeutumista ilmaan.