Vinkkejä hiukkassuodattimen puhdistamiseen ajamalla

Hiukkassuodattimen ollessa tukossa ovat hyvät neuvot kalliit. Hiukkassuodattimen puhdistamisen voi yrittää ensin tehdä ajamalla, ja jaammekin siihen pari oleellista vinkkiä. Lue lyhyesti kuinka hiukkassuodattimen puhdistaminen ajamalla hoituu, ja mitä voit tehdä puhdistuksen tehostamiseksi.

1. Aja regenerointi aina optimaalisesti

Regenerointi on nimitys tapahtumalle, jossa hiukkassuodattimeen tehdään hetkellinen puhdistusoperaatio auton oman järjestelmän toimesta. Yleensä regeneroinnin tunnistaa huomattavasti korkeammasta hetkellisestä kulutuksesta, usein myös auton moottorin pienet käyttäytymiserot paljastavat regeneroinnin olevan käynnissä.

Aja regeneroinnin aikana aina tasaista ajoa ja pidä kierrokset tasaisena. Paras on tasainen maantie- tai moottoritieajo hiukan yli 2000 kierroksella. Tällöin noenpoltto suodattimessa on parhaimmillaan.

2. Lisää dpf-lisäaine polttoaineen sekaan

Joskus hiukkassuodatin voi olla niin tukossa, että auton oma regenerointi ei kykene sitä enää kunnolla puhdistamaan, ja täytyy keksiä jotain uutta. Regenerointia voidaan tehostaa siihen tarkoitetulla lisäaineella. Tämä aine menee dieselin mukana ja tehostaa palotapahtumaa.

Tapaus 1: Honda Civic 2.2 iCTD-i - hiukkassuodatin tukossa

Tällä diesel-Civicillä oli ajettu paljon kaupungissa, josta hiukkassuodatin ei tietenkään tykännyt. Vaikka puhdistusta yritettiin ajamalla, ei regenerointi aina mennyt edes loppuun saakka. Sitten DPF litkua tankkiin ja seuraava regenerointi meni onnistuneesti loppuun. Regeneroinnin väli piteni selvästi.

Tapaus 2: Hiukkassuodattimen valo palaa, suodatin tukossa

Asiakkaan diesel-autossa (en nyt muista merkkiä) oli syttynyt hiukkassuodattimen merkkivalo, eikä sitä enää saanut puhdistettua ajamalla. Sitten DPF cleaneria tankkiin ja seuraava regenerointi onnistuneesti läpi. Myös DPF-valo sammui.

Autotarvike- ja varaosaliikkeistä on saatavilla “DPF Cleaner”, joka on pieni pullo hiukkassuodattimen regenerointia tehostavaa ainetta. Tämä litku kaadetaan tankkiin sitten, kun ollaan tankkaamassa seuraavan kerran täyteen. Eli yksi pullo noin tankilliseen polttoainetta ja seuraava regenerointi ajetaan loppuun optimaalisesti ajaen.

3. Eikö suodatin puhdistu enää ajamalla?

Jos näistä ei ole apua, ja suodatin on ja pysyy tukossa, voi olla tarpeen harkita hiukkassuodattimen pesua. Joistain autotarvikeliikkeistä on saatavilla hiukkassuodattimen puhdistusaine, joka vaatii korjaamo-olosuhteita. Suodattimessa olevat anturit otetaan irti ja litku suihkutetaan sisään.

Tästä toimenpiteestä ei tarkempaa kokemusta, mutta jos ei muu auta, voi suodatin olla tarpeen ottaa irti ja kiikuttaa niiden pesemiseen erikoistuneelle yritykselle. Pesutulos vastaa vähintään 99 % uutta suodatinta, mutta toimenpide kustantaa muutaman sataa euroa.