Mikä on auton jarrulevyjen vaihtoväli?

Jarrulevyjen vaihtoväli on monelle autoilijalle Useimmat autonvalmistajat sekä huoltokorjaamot suosittelevat jarrulevyjen ja jarrupalojen vaihtamista samanaikaisesti yhtenä kokonaisuutena. Tämä johtuu siitä, että vaikkakin nämä kaksi osaa kuluvat eri tahtiin, jarrulevyjen kulutuspinta voi loppua aikaisemmin kuin uusittujen jarrupalojen. Tällöin on taas vaihdettava uusille levyille myös uudet jarrupalat, uudestaan.

Jarrulevyt kestävät yleensä pidempään kuin jarrupalat, mutta niiden lyhenevästä vaihtovälistä on ollut merkkejä nähtävillä: mahdollisia vaihtoväliä lyhentäviä tekijöitä ovat nykyaikaseen valmistamistyyliin liittyvä materiaalivahvuuden heikkeneminen (eli jarrulevyn materiaalin vahvuus ja laatu) sekä entistä pienempi kulutuspinnan määrä. Oleellisin tekijä jarrulevyn kestävyydessä on materiaalin vahvuus. Jos ostat halvat jarrulevyt, jotka eivät ole alkuperäistä vastaavaa laatua, on hyvin todennäköistä että ne joko kieroutuvat (jarrut täristää), urautuvat tai kulutuspinta loppuu yllättävänkin nopeasti.

Se, kuinka usein jarrulevyt ja jarrupalat on vaihdettava, riippuu monista tekijöistä, kuten ajotottumuksistasi sekä ajamastasi ajoneuvotyypistä. Yleisesti ottaen voit kuitenkin olettaa tarvitsevasi uudet jarrulevyt ja jarrupalat 20 000-50 000 kilometrin välein. Poikkeuksia tosin löytyy myös, jos esimerkiksi jarrulevyt vääntyvät käytön tai heikon laadun takia ennenaikaisesti.

Jarrulevyjen vaihto
Uusi henkilöauton jarrulevy asennettuna paikalleen.

Jos ajat paljon kaupunkiliikenteessä tai mäkisellä tiellä, jarruremonttia on tehtävä useammin kuin henkilöllä, joka ajaa enimmäkseen pitkää matkaa maanteillä. Ja jos ajat suorituskykyisellä autolla vauhdikkaammin, niin auton jarrut joutuvat kovaan käyttöön, eivätkä ne välttämättä kestä yhtä kauan kuin rauhallisemman perheauton jarrut.

Tiedät, että on aika vaihtaa jarrulevyt ja jarrupalat, kun auton huoltaja tai katsastusmies kiinnittää asiaan huomiota ja muistuttaa asiasta. Jarrulevyjen vaihto sujuu miltä tahansa autokorjaamolta, ollen hyvin yksinkertainen ja yleinen toimenpide.