Dieselin hiukkassuodatin tukossa, mitä on tehtävissä?

Kun diesel-auton hiukkassuodatin tukkeutuu, ovat hyvät neuvot kalliit. Uusi hiukkassuodatin saattaa maksaa automallista riippuen 1000 – 2000 euroa, joten vaihtoehtoiset menettelyt usein kiinnostavat. Kerromme tässä jutussa vaihtoehdot kun hiukkassuodatin tukkeutuu,

Hiukkassuodatin diesel-autoissa

Hiukkassuodatin on ollut diesel-käyttöisissä henkilöautoissa pakollinen vuodesta 2007 alkaen. Sen tehtävä on poistaa pienhiukkasia pakokaasusta. Auton oma hiukkassuodattimen pudistusjärjestelmä tekee parhaansa, mutta jossain vaiheessa suodatin on liian täynnä tuhkaa. Toisissa automalleissa hiukkassuodattimen vaihto kuuluu huolto-ohjelmaan.

Hiukkassuodatin tukkeutuu nopeammin, kun autolla ajetaan lyhyttä ajoa. Suodattimelle kertyy yleensä enemmän ajokilometrejä, kun ajetaan pitkää matkaa.

Vaihtoehdot uudelle hiukkassuodattimelle

Hiukkassuodatin on kallis varaosa, ja sen uusimiselle on myös usein vaihtoehtoja. Markkinoilla on useanlaisia hiukkassuodattimen puhdistus- ja pesumenetelmiä, eikä toimenpide välttämättä yllä kovin tehokkaaseen suoritukseen.

Hiukkassuodattimen suodatinosan rikkominen ja poistaminen ei sijaan ole laissa sallittua, ja tämä toimenpide tulee vastaan jokaisessa katsastuksessa yli sallitun kohonneina pienhiukkasten päästölukemina.

Vaikka useimmat pesumenetelmät vaikuttavat tekohengitykseltä, löytyy Suomen markkinoilta yksi lupaava ratkaisu.

Hiukkassuodattimen pesu

Kun tutustuimme hiukkassuodattimen pesuun tarkemmin, tuli vastaan kotimainen yritys. Eko DPF pesee hiukkassuodattimia sekä katalysaattoreita. Yritys lupaa pestä hiukkassuodattimen täydellisesti patentoidun ja sertifioidun menetelmän avulla. Kyseessä on siis kotimainen keksintö ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Eko DPF:n tarjoama pesu vaatii suodattimen irroittamisen ja “pesukoneeseen” laittamisen. Tämä tarkoittaa että auto viedään pesumenetelmän kumppanikorjaamolle pestäväksi, taikka suodatin lähetetään irrallisena pesupisteeseen.

Tämä vaihtoehto hiukkassuodattimen vaihdolle herätti uskon että pesu voi olla lopputulokseltaan hyvä. Samalla säästetään sievoinen summa rahaa ja luontoa.