Tuulilasin vaihto

Auton tuulilasi on kulutustavaraa, joka täytyy vaihtaa halkeaman, kiveniskemien tai kulumisen takia. Tuulilasin vaihto edellyttää vaadittavia työkaluja ja osaamista.

Milloin auton tuulilasi täytyy vaihtaa?

Tuulilasin vaihto voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi tuulilasin halkeamisen tai isomman kiveniskemän takia. Tuulilasi voi kulua vaihtokuntoon hajonneen pyyhkijänsulan hangatessa naarmut lasiin, taikka useiden pienten kiveniskujen sekä tiepölyn seurauksena lasi kuluu aiheuttaen heikentyneen näkyvyyden. Yleensä vaurioituneella tuulilasilla voi huoletta ajaa ainakin seuraavaan katsastukseen asti.

Tuulilasi on osa auton kantavaa korirakennetta, ja nykyauton tuulilasi on asennettu liimaamalla. Auton tuulilasi vaihdetaan siihen erikoistuneella korjaamolla.

Auton katsastuksessa tarkastetaan myös tuulilasi: yleensä tuulilasin halkeama ei kelpaa katsastuksessa, lisäksi katsastaja voi nykyään määrätä auton katsastuskorjaukseen ja jälkitarkastukseen kuluneen tuulilasin takia entistä herkemmin.

Auton tuulilasin vaihto
Uuden tuulilasin asennus.

Tuulilasin vaihtoon johtavat viat

Tuulilasi halki, voinko ajaa?

Auton tuulilasi on laminoitu, tarkoittaen sen koostuvan useasta eri kerroksesta lasia, liimaa ja muovia. Tuulilasi kestää todella kovan iskun sekä pitää muotonsa hyvin. Haljenneella tuulilasilla on täysin turvallista ajaa, jos vain näkyvyys on kunnossa.

Tuulilasivaurio, joka johtaa vaihtoon
Auton tuulilasi ottaa kovemmankin iskun vastaan ja pitää muotonsa.

Tuulilasin vaihdon hinta

Tuulilasin vaihdon hinta riippuu automallista sekä tuulilasissa olevista varusteista (tummennus, sadetutka, lämmitys jne..).

Vaihtotyön haastavuus riippuu automallista, joidenkin ollessa työläämpiä kuin toisten. Myös itse tuulilasien hinnoissa on paljon eroa tuulilasin varusteiden vaikuttaessa hintaan: sadetutka, lasilämmitys, tumma yläreuna, sävytys. Tuulilasit on yleisesti ottaen kattavasti saatavilla myös tarvikeosana, jolloin tuulilasin hankintahinta on yleensä alkuperäisosaa edullisempi.

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että tuulilasin vaihto maksaa useita satoja euroja, hinnan nousten joidenkin automallien kohdalla yli tuhanteen euroon.

Varmista ennen tuulilasin vaihtoa, onko autollesi otettu lasivakuutus. Tällöin vakuutusyhtiö kustantaa vaihdon, ja maksettavaksesi jää ainoastaan omavastuun osuu.

Kysymyksiä ja vastauksia tuulilasin vaihdosta

Tuulilasin vaihto tulee yleensä ajankohtaiseksi viimeistään katsastuksessa. Halkeama tai kiveniskemä tuulilasissa ei estä ajamista, ellei tuulilasin vaurio häiritse näkökentässä ajamista. Pienet ja siistit kiveniskemät voidaan yleensä korjata ilman tuulilasin vaihtoa.

Tuulilasin vaihto suoritetaan siihen erikoistuneella autokorjaamolla, jonka täytyy tilata uusi tuulilasi valmiiksi ennen vaihtoaikaa. Lisäksi kannattaa varautua korjaamon työtilanteeseen ajankohdan ja tilanteen mukaan.

Tuulilasin vaihto voidaan suorittaa yhden työpäivän aikana, mutta toisinaan on syytä jättää uusi tuulilasi kuivumaan yön yli.

Tarkka tuulilasin vaihdon hinta selviää kilpailuttamalla. Yleensä tuulilasin vaihdon hinta on noin 400 – 1000 euroa automallista, tuulilasin varusteista sekä korjaamosta työveloituksesta riippuen.