Jarrujen korjaus

Auton jarrujen korjaus tai jarruhuolto on yksi yleisempiä ja tärkeimpiä huoltotoimenpiteitä. Auton jarrulevyt- ja palat ovat kulutustavaraa, sekä lisäksi jarrut ovat alttiina lialle ja ruosteelle.

Auton jarrut tarkastetaan huollossa ja katsastuksessa

Auton jarrut ovat turvallisuuteen vaikuttava tekniikkaa, jotka kuluvat käytössä sekä ovat alttiina lialle ja ruosteelle. Tästä syystä auton jarrut tarkastetaan määräaikaishuollon sekä katsastuksen yhteydessä. Katsastuksessa auton jarrut tarkastetaan myös dynamometrillä, joka kertoo kuinka tasaisesti jarrut toimivat.

Yleisimmät jarruviat:

Jarrulevyjen ja -palojen kuluminen

Jarrulevyt sekä -palat kuluvat aina jarrutettaessa, ja ovat näin ollen kulutustavaraa. Auton jarrupaloissa on kitkapinta joka kuluu käytössä, samoin käy jarrupalan hankaamalle jarrulevyn pinnalle. Kun jarrupalan kitkapinta on lopussa, ainoa vaihtoehto on jarrupalojen vaihto.

Nykyisin jarrupalojen ollessa loppu, kannattaa myös varautua jarrulevyjen uusimiseen. Jarrulevyjen materiaalin paksuus sekä lujuus eivät välttämättä ole nykyisin samaa luokkaa kuin 20 vuotta sitten. Yleisesti ottaen jarrulevyt ovat nykyisin nopeammin vaihtokunnossa, ja jarrulevyjen vaihto on normaalia jarruhuoltoa.

Lue myös:

Jarrut jumissa

Katsastusaseman jarrumittari tai huono poljintuntuma tai jarruteho viittaavat jumiutuneisiin jarruihin. Jarrujen jumiutumisen syynä voivat olla joko jarrupalojen ja jarrusatulan välisten kitkapintojen jumiutuminen, taikka jarrusatulan sylinterin tai liukujen jumiutuminen.

Jumissa olevan jarrun korjaaminen alkaa jarrujen avaamisella. Parhaassa tapauksessa jarrupalojen irroitus ja puhdistus sekä asennus kuparitahnan kera poistavat vian. Jos jarrupalat liikkuvat hyvin, löytyy vika jarrusatulasta. Jarrusatula on vaihto-osa, jonka kunnostaminen ei useimmiten ole kannattavaa. Tällöin vastaan tulee jarrusatulan vaihto.

Ylimääräistä ääntä jarruista

Joskus auton jarrut alkavat pitämään pahaa meteliä. Yleisimmät syyt äänelle jarruista on

  • loppuun kuluneet jarrupalat,
  • jarrupalojen kulumisvaroitin tai
  • jarrulevyn väliin jäänyt kivi.

Jarrujen ylimääräinen ääni selviää välillä kuuntelemalla, mutta yleensä jarrut täytyy aukaista äänen aiheuttajan selvittämiseksi.

Jarruneste vaatii myös vaihtoa

Jarruneste vaatii myös vaihdon aika-ajoin. Ajan saatossa jarruneste kerää vettä, heikentäen jarrunesteen kiehumispistettä. Jarrunesteen vaihdon aikaväli on määritetty yleensä auton huolto-ohjelmassa, vaihtovälin ollessa yleensä 2-3 vuotta.

Lue myös: