Auton varoitusvalot

Nykyautoissa on entistä enemmän tekniikkaa, elektroniikkaa ja näin ollen myös vikoja. Jokaisen auton mittaristosta löytyy varoitusvaloja enemmän tai vähemmin, riippuen automallista. Merkittävin ja kaikista autoista löytyvä öljynpainevalo esimerkiksi ilmoittaa öljynpaineongelmista, joka voi helposti johtaa moottorivaurioon. Tässä sisällössä tutustumme auton merkki- ja vikavaloihin tarkemmin.

Merkkivalo kohdentaa vian luonteen

Häiriövalon syttyessä auton mittaristoon, on syytä ensikädessä tarkistaa mihin häiriövalo viittaa ja onko ajaminen esimerkiksi suositeltavaa. Häiriövalon tyypistä saa hieman käsitystä, minkä järjestelmän viasta on kyse, sekä sen vakavuudesta. Punainen merkkivalo on aina kriittinen ja asia täytyy selvittää heti. Jos esimerkiksi autossa syttyy öljynpaineen merkkivalo kesken ajon, moottori tulisi sammuttaa välittömästi mahdollisen moottorivaurion takia, liikenneturvallisuutta tietenkään vaarantamatta.

Osa auton mittariston merkkivaloista on varsin vakiomuotoisia, mutta erikoisempien merkkivalojen kohdalla merkkivalon kuviossa saattaa olla automerkkikohtaisia eroja. Tutustu siis aina ensin autokohtaisesti, mitä kyseessä oleva merkkivalo tarkoittaa. Tämä käy yleensä selväksi auton käyttöohjekirjasta.

Alla yleisimmät merkkivalot lyhyesti selostettuna:

Öljynpainevalo - punainen

Öljynpainevalo on tuttu punaisena näkyvä öljykannun kuva, joka syttyy aina kun sytytysvirta käännetään päälle, ihan jokaisessa autossa. Punainen öljykannu varoittaa moottorin voitelun puutteesta. Jos öljykannun kuva syttyy punaisena, on se merkki moottorin öljyvoitelun mahdollisesta ongelmasta. Kun öljynpainevalo palaa moottorin käydessä, on vaarana että moottori ei saa tarvittavaa voitelua. Tällöin moottori tulee sammuttaa välittömästi, ja vika on tutkittava ennen starttausta.

Öljyvalo keltainen

Öljynpainevalo - keltainen

Öljykannu-vikavalo voi myös joissain automalleissa palaa keltaisena auton moottorin ollessa käynnissä. Tällöin kyseessä on huomautusvalo, ja öljyvalo syttyy keltaisena jos öljyn taso on laskenut. Tällöin ensimmäinen asia on moottoriöljyn tarkistus.

Latauksen merkkivalo

Lattauksen merkkivalo eli “akkuvalo”, nimensä mukaisesti akun kuvaa esittävä merkkivalo auton mittaristossa. Latauksen merkkivalon syttyessä punaisena, tarkoittaa se että latausjärjestelmässä on vikaa, eikä laturi välttämättä enää lataa akkua. Akkuvalon tulee myös syttyä sytytysvirran ollessa päällä, ja sammuu kun laturi alkaa tuottamaan tarvittavan jännitteen. Jos latauksen merkkivalo palaa, autolla voi ajaa niin kauan kuin virtaa riittää akussa, mutta akun tyhjennyttyä matka keskeytyy.

Moottorin vikavalo keltainen

Moottorin vikavalo

Nykyisissä autoissa on OBD-järjestelmä, joka seuraa moottorin ohjauksen toimintaa. Moottorin kohdatessa elektronisen häiriön, syttyy keltainen moottoria muistuttava merkkivalo mittaristoon. Tämä tarkoittaa, että auton OBD-järjestelmässä on vikakoodeja.

Jarrujen varoitusvalo

Jarrujärjestelmän vikavalo

Jarrujärjestelmän vikavalo ilmoittaa luonnollisesti auton jarruissa olevassa mahdollisesta viasta. Jarrujen vikavalo voi palaa keltaisena tai punaisena, riippuen mahdollisesta ongelmasta.

ABS-jarrujen häiriövalo keltainen

ABS-jarrujen vikavalo

Lisäksi nykyauton jarrujen ABS-järjestelmälle (lukkiutumaton jarrujärjestelmä, englanniksi Anti-locking Brake System) on oma merkkivalonsa, joka ilmoittaa jos lukkiutumaton jarrujärjestelmä ei toimi. Tällöin auton jarrut lukkiutuvat jarrua tarpeeksi painettaessa, eikä ABS-järjestelmä ole käytössä. Jarrut toimivat tällöin muutoin normaalisti.

Turvatyynyjärjestelmän (airbag) varoitusvalo

Turvatyynyjen vikavalo

Turvatyynyn eli airbagin vikavalo on myös punainen, mutta ei aiheuta välitöntä vaaraa muussa kuin onnettomuustapauksessa. Airbag-valon sytyttyä voivat turvatyynyt olla poissa toiminnasta.

Moottorin lämmön merkkivalo

Joissain autoissa on moottorin lämmölle oma mittarinsa, joissain malleissa taas mittari on korvattu pelkällä varoitusvalolla. Moottorin lämmön noustua punaiselle, on syytä sammuttaa moottori ylikuumenemisen ja moottorivaurion välttämiseksi.

Luistonestojärjestelmän vikavalo

Auton luistonesto- tai ajonvakautusjärjestelmän vikaannuttua mittaristoon syttyy normaalisti vikavalo. Tämän vikavalon palaessa ajonvakautukseen liittyvä järjestelmä ei toimi.

Rengaspaineen merkkivalo

Nykyautoissa on usein rengaspaineen valvontajärjestelmä, jolla on oma keltainen merkkivalonsa mittaristossa. Rengaspainevalon syttyessä ensin on syytä tarkistaa renkaiden ilmanpaine, jotta tiedetään onko rengas oikeasti vajaakuntoinen.

Jäähdytysnesteen varoitusvalo

Jäähdytysnesteen varoitusvalon tehtävä on yksinkertaisesti ilmoittaa kuljettajaa alhaisesta jäähdytysnesteen määrästä. Tämän varoitusvalon syttyessä on syytä tarkistaa, että jäähdytysjärjestelmässä on nestettä.

Hiukkassuodattimen merkkivalo

Hiukkassuodattimen merkkivalo on yksiselitteinen: se varoittaa hiukkassuodattimen virtauksen heikentymisestä. Tämä tarkoittaa yleensä tukkoista hiukkassuodatinta, joka vaatii huoltoa.