Akun vaihto

Auton akun vaihto on useimmiten ajankohtainen aihe jopa muutaman vuoden välein. Nykyisin auton akut ovat huoltovapaita, ja kun akun teho hiipuu, on edessä akun uusiminen.

Talvi kurittaa auton akkua

Auton akku voi hiipua jo muutamassa vuodessa. Akun käyttötapa ja olosuhteet yleensä määrittävät pitkälle, kuinka kauan akku pysyy toiminnassa. Kylmyys on akulle aina haaste, sillä lämpötilan laskeminen tarkoittaa myös akun varauksen laskemista.

Talvella onkin suositeltavaa joissain tapauksissa antaa akulle lisävirtaa lataamalla, jotta se ei kärsi kovista pakkasista alhaisessa jännitteessä.

Akun vaihto oikeaoppisesti

Akun vaihdossa on syytä kiinnittää huomiota oikosulkuvaaraan kaapeleita irroittaessa ja kiinnittäessä. Akku täytyy ensin irroittaa auton rungosta, johon se on kiinnitetty tukevasti. Kiinnitysrautojen lisäksi täytyy irroittaa akkukengät navoista.

Akkukenkiä irroittaessa on tärkeä ottaa ensin miinusnapa irti, koska tällöin estetään oikosulun vaara. Asentaessa taasen plusnapa kiinnitetään ensin, ja miinus sen jälkeen.

Akun vaihdon hinta

Akun vaihto on autokorjaamolle tuttu ja helppo toimenpide. Yleensä akun vaihdon hinta määräytyy ensisijaisesti akun hinnan perusteella. Työmäärä on suhteellisen pieni, ja yleensä akun vaihtoon riittää alle puoli tuntia aikaa. Akun hinta taas riippuu merkistä, laadusta, akun koosta ja muista ominaisuuksista.

Halvan akun voi saada sadalla eurolla, mutta isompi ja erikoisempi akku voi samaan aikaan maksaa useamman satasen.