Nykyajan diesel-autossa on paljon hienostunutta tekniikkaa, jonka tunteminen ja korjaaminen vaatii usein erikoisosaamista. Tällöin voidaan tarvita osaavan diesel-huollon apua.
Diesel-autojen yleiset viat
Vanhat diesel-autot olivat lähes ikiliikkujia hyvin pelkistetyllä tekniikalla, jolloin diesel-moottoreissa ei ollut vielä edes turboahdinta. Nykyajan diesel-autoissa on sen sijaan paljon tekniikkaa, jotka vaativat huoltoa tai korjausta aika-ajoin. Näitä diesel-moottorin kohteita usein huolletaan: turboahdin, pakokaasujen takaisinkierrätysventtiili (EGR-venttiili), hiukkassuodatin, suuttimet, ruiskutuspumput ja -yksiköt sekä AD Blue -järjestelmä.
Viime vuosina tiukentuneet päästönormit ovat lisäksi tuoneet autoihin päästöjen pienentämiseen tarkoitettua tekniikkaa, jotka omalta osaltaan ovat tuoneet diesel-laitteistoon enemmän huollettavaa ja korjattavaa.
Turboahdin
Turboahdin ei varsinaisesti ole diesel-tekniikkaa, mutta nykyään käytännössä kaikissa diesel-moottoreissa on turboahdin. Turbon elinikään vaikuttavat itse turbon valmistaja ja malli (kestävyys, laatu), huoltotottumukset (moottoriöljyn vaihto), ajotapa sekä olosuhteet.
Jossain vaiheessa elämäänsä turboahdin tulee siihen pisteeseen, että se tarvitee huoltoa. Tällöin turbo irroitettaan, testataan ja uusitaan tarvittavat osat. On myös yleistä asentaa vaihtoturbo hajonneen tilalle, joka on tehdaskunnostettu vastaava laite.
Pakokaasun takaisinkierrätysventtiili (EGR-venttiili)
EGR-venttiili kierrättää pakokaasua takaisin sylinteriin päästöjen pienentämiseksi. Koska diesel-moottori kehittää nokea, keräytyy tätä myös EGR-venttiiliin. Erityisesti lyhyet ajomatkat, paljon kylmäkäynnistyksiä sekä jatkuva kevyt ajo lisäävät noen keräytymistä EGR-venttiiliin tukkien sen lopulta.
Pakokaasun takaisinkierrätysventtiili voi myös hajota, jolloin se täytyy vaihtaa. Tukkeutunut venttiili täytyy vähintään irroittaa ja puhdistaa, jotta se saadaan takaisin normaalisti toimivaksi.
Hiukkassuodatin
Hiukkassuodattimen eli DPF-suodattimen tukkeutuminen on toinen nykyajan diesel-auton harmi. Dieselin pakokaasuissa tuleva noki ja pienhiukkaset jäävät matkalla suodattimeen, ja tämän takia DPF-suodattimella varustetun dieselin putkesta ei tule mustaa nokea.
Autoista, joissa on hiukkassuodatin, löytyy myös järjestelmä, joka tekee lisäpuhdistuksen suodattimeen tarvittavin väliajoin. Joskus hiukkasloukku on niin tukossa, että suodatin ei puhdistu ajamalla. Jos hiukkassuodatin tukkeutuu pahasti, syttyy auton kojetauluun normaalisti tästä varoittava keltainen merkkivalo. Pahimmassa tapauksessa suodatin on niin tukossa, että auton moottori menee “vikatilaan”, ja tehot putoavat huomattavasti.
Ruiskutussuuttimet
Nykydieselien ruiskutussuuttimet ovat kehittyneet merkittävästi. Suuttimen tehtävä on ruiskuttaa polttoaine sylinteriin kovalla paineella. Kaikki diesel-suuttimet ovat nykyään kulutustavaraa, ja niiden vaihto tulee yleensä jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.
Ruiskutuspumput- ja yksiköt
Useissa automalliessa on myös erillinen ruiskutuspumppu, joka huolehtii dieselin ruiskutuspaineesta ja -ajoituksesta. Joissain automalleissa voi myös olla pumppusuuttimet, jolloin erillistä pumppua ei tarvita. Tekniikoita ja ratkaisuja on monia, ja harvakseltaan näistäkin järjestelmän osista löytyy korjattavaa.
AD Blue -järjestelmä
Viimeisin villitys päästöjen pienentämiseen Diesel-autoissa on AD Blue -järjestelmä, joka tuli mukaan Euro6 -päästönormiin. Tähän järjestelmän ominaispiirteisiin kuuluu erillinen säiliö, jonne täytyy lisätä tätä ainetta. Järjestelmä suihkuttaa ureaa automaattisesti ja vähentää päästöjä.
Toisinaan AD Blue -järjestelmä saattaa vikaantua, ja tällöin tarvitaan osaavaa apua. Yleensä järjestelmän komponentit ovat arvokkaita, ja järjestelmän korjaaminen voi tulla kalliiksi.
Diesel-järjestelmän huolto ja korjaus
Kun diesel-autoon tulee vikaa, joka liittyy erityisesti diesel-laitteistoon, tarvitaan useimmin ammattiapua. Tähän voi herättää joko merkkivalo mittaristossa, tai moottorin poikkeava käytös.